Zorg goed voor jezelf!! ...maar hoe?


Als je niet lekker in je vel zit door drukte, krijg je vaak het advies: “Zorg goed voor jezelf!”  Umm …ja … én … wat moet je daar dan mee? Wat is goed voor jezelf zorgen? Hoe merk je dat je dat doet? En doe je dat al niet? Hoe weet je dat je niet goed voor jezelf zorgt?


Het lijken zomaar wat vragen, maar ze zijn wel belangrijk! Vaak denken we dat we goed voor onszelf zorgen, omdat het al jaren goed gaat. Maar net zoals een auto, een huis, hebben wij mensen ook een check-up nodig! Hoe gaat het met je? Maar dan echt?
Als je jezelf even onder de loep neemt, wat zie je dan (niet)? En als je jezelf van een afstand bekijkt, wat zie je dan (wel)?

Vaak weet je wel of de dingen die je doet goed voor jou zijn, maar vaak overschrijf je dat met jouw ratio. Je bent geneigd te kiezen voor het meest sociaal wenselijke.
Je wijst een vriend in problemen nou eenmaal niet af, omdat jij nou toevallig eigenlijk het liefst op de bank zou willen liggen en helemaal niets zou willen doen. Of je neemt geen vrij op het moment dat je weet dat jouw collega’s door ziekte van een ander al tot hun oren in het werk zitten, terwijl je weet dat ene dagje sauna jouw nou zo geweldig goed zou doen. Let maar eens op, hoe drukker je het hebt, hoe sneller je “tijd voor jezelf” opschuift of zelfs uiteindelijk overslaat. 

Op de lijst van iedereen die jij zou helpen, sta jij onderaan…of je staat er niet eens op.


Goed voor jezelf zorgen is eigenlijk jezelf op de eerste plaats zetten, waarna je nóg een betere vriend, partner of collega wordt. Dat is beslist niet egoïstisch, maar wijs. Denk maar eens aan de instructie in het vliegtuig: doe het zuurstofmasker eerst bij jezelf op voordat je een ander helpt. Deze boodschap staat misschien helemaal haaks op wat je vroeger van jouw ouders leerde. En dat is het probleem van “Zorg goed voor jezelf”. Er kleeft een kant aan die niet zo natuurlijk voelt.

Bedenk dat goed voor jezelf zorgen, niet betekent dat je een ander laat zitten.
Het betekent juist dat je zorgt dat je er nog meer voor een ander zou kunnen betekenen. Je weet het vast: Als je niet goed voor jezelf zorgt, kom je vanzelf op een punt dat je er helemaal niet meer voor een ander kunt zijn, al zou je het willen. Je krijgt het geestelijk of lichamelijk niet meer voor elkaar, je raakt uit balans. Opeens valt het je op dat jij er wel altijd bent voor een ander, maar dat je van een ander niet hetzelfde terugkrijgt. Je lichaam geeft een signaal af, en wanneer je dat negeert en doorgaat, ben je waarschijnlijk op den duur niet meer te genieten. Zo erg dat een ander liever heeft dat je uit de buurt blijft, omdat je kortaf bent, laat merken dat het eigenlijk te veel is of omdat je snel geïrriteerd raakt. Kortom: je bent bijna onuitstaanbaar.

Toen ik voor mijn burn-out het advies kreeg om goed voor mezelf te zorgen, had dat voor mij een compleet andere betekenis dan dat het nu heeft. Ik hoorde het wel, maar het kwam niet echt binnen. Wat moest ik met die boodschap? Ik kon mezelf best wel vermaken.

Pas toen “Zorg voor jezelf” door iemand vertaald werd in “Heb jezelf lief” viel het muntje.

Ik was helemaal niet lief voor mezelf. Ik had torenhoge eisen en verwachtingen waar ik zelf aan wilde voldoen. Ik nam eigenlijk nooit eens echt de rust om eens goed te voelen hoe ik me voelde en ik stelde al helemaal geen grenzen. “Nee” zeggen voelde als Not done.
Ik weet nu dat of je nu “Nee” of “Ja” zegt, niet uit maakt, maar je moet weten wáárom je dat zegt. Is het voor jou goed? Of zeg je klakkeloos “Ja” om gedoe te voorkomen. 

Ik heb lang in de Welzijnssector gewerkt. Daar waar mensen anderen graag willen helpen en er voor een ander willen zijn. Zo’n mooi werk, maar een sector waar je enorm op de proef wordt gesteld. Het is een sector waar met regelmaat meer uren worden gemaakt dan waarvoor een contract is afgesloten. Want waar ligt de grens bij het “er voor een ander zijn”?  Eigenlijk heel eenvoudig, tot je meer voor een ander over hebt dan voor jezelf.
Tijdens mijn coachopleiding werd vaak gezegd: Wat je zelf niet hebt kun je ook niet aan een ander geven. Als je geen liefde, respect of waardering voor jezelf hebt, hoe kun je een ander dan liefhebben? Wauw…Simpel he?!

Dus voor jezelf zorgen is veel meer dan af en toe tijd nemen voor een bad (al is dat natuurlijk al een goed begin). Het is de relatie met jezelf onderzoeken. Hoe zie je jezelf? Hou je van jezelf? Kun je genieten van dingen zonder jezelf schuldig te voelen? Neem jij ruimte voor jezelf? Vind je jezelf een leuk mens? We hebben allemaal een stemmetje dat ons bekritiseerd? Hoeveel ruimte geef jij die?

Tijdens mijn burn-out kreeg ik de boodschap: 

Een ander is niet verantwoordelijk voor jouw geluk, dat ben je echt helemaal zelf. Dus jij bent ook niet verantwoordelijk voor andermans geluk.


Zo…Die moest ik echt even laten dalen. Maar nu ik goed voor mezelf heb leren zorgen, snap ik hem helemaal. Die wijsheid, maar dan jááren eerder, had me waarschijnlijk een burn-out kunnen besparen. Jouw geluk hangt niet af van een mooi huis, een goed betaalde baan, verre reizen of een fantastische partner. Jouw geluk hangt af van hoe gelukkig je bent met jezelf. Hoeveel ruimte je neemt om de dingen te doen waar je energie van krijgt, die jou blij maken.

In het begin was het even zoeken, door mijn drukke leven was ik de connectie met mezelf kwijt geraakt en wist eigenlijk niet meer zo goed waar ik nou echt van genoot. Daar was de burn-out, het thuiszitten, de tijd, blijkbaar voor nodig. Met behulp van mijn coach ben ik de zoektocht aangegaan. Het zijn vaak niet de grote dingen, maar juist de kleine, simpele dingen die belangrijk blijken te zijn. Ik geniet er bijvoorbeeld van om met m’n handen in de aarde te zitten. Lekker een dag in de tuin werken en vuil worden. Maar ik kan ook enorm genieten van de zon die door de ramen schijnt en veel warmte geeft, terwijl het buiten vriest.

Zorg voor jezelf, lief zijn voor jezelf…doe het eens door de rust te nemen. Laat komen wat er komt, vul het niet in.

Jezelf vermaken is betrekkelijk makkelijk, genieten is een kunst. 


Wanneer je geniet registreer je meer. Als je het niet gewend bent, zoek dan wat jou hierbij helpt. Bij de één is dat meditatie, de ander zweert bij yoga of een boswandeling. Waar vind jij de rust om echt te genieten?

Lukt deze zoektocht niet alleen, maak je je dan geen zorgen. Een coach kan jou de juiste inzichten geven waarmee je verder kunt. Je zult zien, hoe vaker je de ruimte neemt voor jezelf, hoe meer je jezelf accepteert en milder je naar jezelf kunt kijken. 

En dan denk je: “Ik hou van mij!” Hoe fijn is dat!
Gepost: 14 maart 2018