De kosten van een burn-out bedragen minimaal € 60.000,-Op basis van gegevens van ArboNed is dit bedrag tot stand gekomen en inmiddels “oud” nieuws.
Toch lijkt er met dat oude nieuws weinig gedaan te worden. 

Terwijl 1 op de 8 werknemers stress gerelateerde klachten heeft, lijkt het net of werkgevers zich overvallen voelen als in hun bedrijf werknemers voor langere tijd uitvallen.

De bedragen die genoemd worden zijn reëel. De werkgevers is wettelijk verplicht om twee jaar lang 70% van het salaris door te betalen. Sommige CAO’s hanteren zelfs een doorbetaling in het eerste jaar van 90%.
Een gemiddelde burn-out duurt 11 maanden. Maar dat wil niet zeggen dat de werknemer na die tijd weer voor de 100% taken op zich kan nemen. De re-integratie duurt vaak ook nog enkele maanden. Het is niet vreemd dat de ziektevervanging anderhalf jaar betrokken blijft bij het bedrijf. En ook dat salaris zal betaald moeten worden, als je daarvoor niet verzekerd bent.

Maar het grootste impact van een burn-out is niet het bedrag dat er mee gemoeid is. Burn-out kan blijvende schade aanrichten!

Het voorkomen van burn-out is dus het allerbeste, al kun je als werkgever deze ziekte niet uitsluiten. Je kunt het wel bespreekbaar maken. Je voelsprieten uitsteken. Realistisch en eerlijk zijn. Is de werkdruk reëel, wordt er niet te veel over gewerkt etc..

Geef werknemers de juiste begeleiding op het juiste moment. Laat ze kennismaken met diverse coaches waar ze een keuze uit kunnen maken. Ontzorg de kosten van een goed traject.

Hou is het achterhoofd dat die kosten een fractie zijn van hetgeen dat je kwijt bent als iemand volledig uitvalt en zonder begeleiding weer aan het werk gaat.
Gepost: 9 mei 2018