Je hebt gedachtes, je bent ze niet

Gedachtes komen en gaan…soms zijn ze prettig en soms ook niet. Ze houden ons aardig bezig, per dag schieten er wel zo’n 60.000 voorbij. Ze zijn niet tastbaar, maar maken wel dat ze jouw state of mind aardig kunnen beïnvloeden. 

Soms nemen ze een loopje met je, en daarmee wordt direct duidelijk dat jij jouw gedachten niet bent. Je bent een luisteraar en diegene die ruimte geeft aan gedachten.

Ik heb last van mijn gedachtes als ik probeer te mediteren. Continue schiet er iets door mijn hoofd en er zit niet eens een lijn in. Hoe meer aandacht ik er aan schenk hoe erger het wordt. Denken dat ik NIET moet denken, werkt alleen maar averechts (want mijn brein pakt het woordje niet niet op). 
Pas wanneer ik heel bewust mijn adem ga volgen, de in- en uitademingen ga tellen, stopt het denken en komt er rust.

Gedachtes kunnen storend zijn (waardoor je je focus niet behoudt), maar nog veel erger… gedachtes kunnen ook krengen zijn. Waardoor je zo plots vanuit het niets het signaal krijgt dat jij niet voldoet, niets waard bent, te dik/te dun bent, niemand je aardig vindt en nog meer van die nasty ideeën.

In de eerste alinea heb ik gezegd dat jij jouw gedachten niet bent. Jij bent diegene die de ruimte biedt en wanneer jouw gedachtes een kant op gaan waar jij totaal geen zin in hebt, kun je ze stoppen, kleiner maken en wegzetten. 

Ja…dat kan!

Dat kan met een gebaar: maak bijvoorbeeld van een gedachte een vervelend klein aapje dat aan je oor zit en daar allemaal gemene dingen in fluistert. Kijk opzij naar het aapje en sla met één beweging dat gemene aapje maar van je schouder. Hoppa! Klopt de achter gebleven haartjes ook nog even weg.
Jij bent de baas!!

Als jouw gedachte zich niet laat kisten en weer terug komt kun je ‘m stevig aan de tand voelen. Klopt dat überhaupt wel? Die gedachte? Wees realistisch! Is het echt zo?? Kom met tegenargumenten, daag ‘m uit!

Zet daar een veel meer positievere gedachte tegenover. Maak een anker dat staat voor de meer helpende gedachte en gebruik die wanneer dat gemene aapje weer in de buurt is.

Wanneer negatieve gedachtes je leven beïnvloeden. Schroom dan niet om begeleiding hierin te zoeken. Een coach, zoals ik, kan je hiermee helpen.
Gepost: 18 juli 2018