Zelfkennis is het begin van alle wijsheid

Weet jij waar jouw gedachten, overtuigingen en gevoelens vandaan komen?

Om daar bij stil te staan is de eerste stap naar zelfkennis. Want de gedachten, overtuigingen en gevoelens die je hebt, heb je niet zomaar. Al vanaf jouw geboorte hebben die zich ontwikkeld. Het zijn dingen uit jouw vroegere omgeving die jou voor het grootste gedeelte hebben gevormd.

Daarmee zeg ik dus ook dat jij die dingen niet bent.

Je bent niet jouw gedachten, jouw overtuigingen of jouw gevoelens. Maar toch zijn het wel de eerste en sterkste dingen waardoor jij jou laat leiden. Het maakt dat je ergens een mening over hebt en hoe echt de gedachten die je hebt voor je zijn.

Het is goed om te beseffen dat er onder deze laag je innerlijke zelf zit, jouw pure ik. Je kunt jezelf dus ook afvragen of de dingen die je denkt eigenlijk wel bij jou passen. Ik ga nu niet zo diep hoor 😉

Maar vraag je jezelf eens af…
  • Erger jij je vaak aan mensen, aan dingen?;
  • Vind je overal iets van?;
  • Reageren mensen negatief op jou, terwijl jij het gevoel hebt dat je je best doet?;
  • Voel je geregeld weerstand?

Zelfreflectie helpt je beter te begrijpen hoe het komt dat je doet wat je doet en hoe het bij anderen over kan komen. Deze stappen helpen je daarbij:

  1. Neem een situaties of gebeurtenissen in gedachten waarvan je merkt dat die dwars zitten.
  2. Zit er een patroon in? Welke?
  3. Zijn er externe prikkels die invloed hebben? Welke?
  4. Analyseer daarna oorzaak en gevolg. A) Wat gebeurde er? B) Welke gedachten kwamen omhoog? C) Hoe voelde ik me? D) Hoe reageerde ik?
  5. Ontdek dat jouw gevoel en gedrag voortvloeit uit jouw gedachten.
  6. Vraag aan mensen die je nabij staan hoe zij jou ervaren? Dat is niet eng, het helpt je juist de blinde vlekken te ontdekken.


Probeer je gedachten te observeren zonder oordeel. Maar besef dat het gedachten zijn en dat je zelf een keuze hebt om er op te reageren en hoe je er op reageert. Vraag je eens af of de gedachten ook kloppen. Door feitelijk dingen te aanschouwen maak je het jezelf een stuk makkelijker.

Als je dit iedere dag doet op een vast (rustig) moment op de dag, leer je jezelf steeds beter kennen. De eerste stap naar zelfkennis is gezet.


Klik hier voor mijn aanbod!
Gepost: 4 juli 2018