Wat je ziet is slechts de helft!
…Ja…voor jou is dat anders…

Dit zinnetje hoor ik met regelmaat als ik in gesprek ben met iemand die zich op dat moment niet helemaal top voelt.


Heel vroeger schoot ik in de verdediging door op te sommen wat er allemaal mis was in mijn leven. Tot ik erachter kwam dat ik me niet hoefde te verdedigen, omdat de uitspraak totaal niets met mij te maken had, maar veel meer met diegene die de uitspraak deed.

Wanneer je het gevoel hebt dat dingen tegen zitten, ben je sneller geneigd te denken dat mensen in jouw omgeving geen tegenslagen kennen.

Ik heb vaker geschreven over hoe ons brein ons een verkeerd plaatje kan voorschotelen en ook hier stuurt het jou de verkeerde kant op. Het is goed om te weten wat er gebeurt, dat maakt dat je in staat bent het om te buigen.

Ben je er van bewust dat wat jij ziet jouw perceptie is!! Jouw brein gaat op basis van opgedane kennis een automatische invulling geven aan wat je ziet.

Het beeld dat je van mij maakt, is dus echt alleen jouw beeld.

Dat beeld kan aangepast worden op het moment dat je meer informatie over mij hebt. Toen je mij voor het eerst op Instagram voorbij zag komen, had je waarschijnlijk een ander beeld, dan dat je nu ook mijn blogs leest. En wanneer we elkaar persoonlijk zouden kennen, ziet dat beeld er weer wat anders uit.

Wat jij ziet en over mij weet, is slechts een fractie van wie ik ben. En dat geldt natuurlijk ook voor alle andere mensen die je ontmoet.

Wanneer je je niet happy voelt gaat jouw brein op zoek naar bewijzen. Kom je dan in aanraking met iemand die zich op dat moment top voelt, wordt dat plaatje opgeslagen. Vervolgens denk je dat “iedereen” zich gelukkiger voelt dan jij, waardoor je je nog slechter gaat voelen.

Wat helpt is om op zo’n moment het plaatje te halveren. Ben je er van bewust dat je slechts de helft ziet, en je verder écht, maar ook écht niet weet wat er verder in die persoon afspeelt.
Dat maakt het beeld realistischer!

Wees je daarbij bewust dat het gevoel dat je hebt een fase is. Iedereen heeft wel eens een dag/momenten/dagen dat alles tegen lijkt te zitten.

 …zelfs ik 😉
Gepost: 29 augustus 2018