Ssssttt...

Ssstt…🤫
Weet jij hoe natuurlijke stilte klinkt??
We maken het heel erg weinig mee….totale stilte.
Overal is wel iets van geluid te horen …denk aan verkeer, vliegtuigen, apparaten, alarmen, muziek in winkels en restaurants, ondefinieerbare geluiden zoals zoemen, klikken en piepen…zelf zoeken we het op door het gebruik van de radio, TV of mobieltjes etc.etc.. en dan nog de mensen die continue doorpraten, angst voor stilte…
De World Health Organization heeft geconcludeerd dat continue blootstelling aan omgevingsgeluiden negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid. De bloeddruk stijgt, de concentratie wordt minder, je kunt er vergeetachtig door worden en er slaapproblemen van ondervinden.
Dat klinkt serieus! Het heeft nog niet zoveel te maken met “lawaai” of “last” maar met dat geluiden het brein belasten. Je kunt je voorstellen dat wanneer je wel last ervaart van geluiden, dat extra stress veroorzaakt.
Natuurlijke stilte zorgt ervoor dat je je kunt herstellen. Dat je je ontstrest, je meer gefocust bent en creatiever wordt.
Nu zijn er in Nederland weinig plekken waar we totale natuurstilte kunnen ervaren. Je moet er in ieder geval de stad voor uit. En dan nog is echte natuurstilte zeldzaam.
Toch doe je je er goed aan om minimaal 2 uur per week de natuur in te trekken. En dat bij voorkeur alleen zonder mobiel of zet je mobiel in ieder geval op vliegtuigstand.
Om te voorkomen dat jouw brein stilte gaat zien als iets dat opgevuld moet worden, ga je de natuur mindful verkennen.
Dat doe je door langzaam te wandelen en goed om je heen te kijken. 
Wat zie je eigenlijk écht? Welke kleuren, vormen etcetc.. En wat hoor je? Wat ruik je? Voel eens aan een boomstam of ga eens met je blote voeten op het mos staan. Hoe voelt dat?
Bij alles blijf je gewoon bij het hier en nu. Je hoeft niets te analyseren, maar er alleen maar te zijn.
Geniet van de natuurstilte.
Hoe vaker je dit doet, hoe meer je gaat ervaren!!
Je zult merken dat stilte doorwerkt.
Stilte is in deze tijd misschien wel één van de kostbaarste dingen.
Gun het jezelf!
Gepost: 19 december 2018
🧡